• svg
  • svg
  • svg
  • svg
  • svg
  • svg
thumb

دفتر مرکزی

تهران - شهر قدس - شهرک صنعتی زاگرس - کوچه نوآوران - پلاک 213

درخواست مشاوره

برای درخواست مشاوره رایگان میتوانید از فرم زیر با ما در ارتباط باشید.

* Please Fill Required Fields *
img

تماس با مشاوران و کارشناسان

۰۹۱۲۴۹۴۲۱۷۷
۰۹۲۲۲۱۷۱۴۱۹
55142366
55141946

  • svg
  • svg
  • svg
thumb

دفتر مرکزی

تهران - شهر قدس - شهرک صنعتی زاگرس - کوچه نوآوران - پلاک 213

درخواست مشاوره

برای درخواست مشاوره رایگان میتوانید از فرم زیر با ما در ارتباط باشید.

* Please Fill Required Fields *
img

تماس با مشاوران و کارشناسان

۰۹۱۲۴۹۴۲۱۷۷
۰۹۲۲۲۱۷۱۴۱۹
55142366
55141946

تاریخچه و مزایای استفاده از لاستیک نوار نقاله با کیفیت

نویسنده : qeysar

07 بهمن 1402

نقاله‌ها یکی از تجهیزاتی هستند که به‌طور وسیعی در انواع کسب‌وکارها کاربرد دارند. لاستیک نوار نقاله یکی از بخش‌های اصلی این دستگاه محسوب می‌شود که بدون آن، نقاله نمی‌تواند وظایف خود را  انجام دهد.

استفاده از یک لاستیک باکیفیت و مناسب، با مزایای زیادی همراه است. ما در این‌جا مزایای استفاده از لاستیک با کیفیت برای نوار نقاله را برمی‌شماریم. اما قبل از آن، خوب است نگاهی به تاریخچه این قطعه بیندازیم.

تاریخچه لاستیک نوار نقاله

بیایید نگاهی بیندازیم که لاستیک نوار نقاله از کجا آمده‌، چگونه تغییر کرده‌ و آینده آن چگونه است.

1. گذشته لاستیک نقاله

اگرچه زمان دقیق اختراع لاستیک نقاله مشخص نیست، اما بسیاری معتقدند اولین لاستیک‌های نقاله در اواخر دهه 1700 تا اوایل دهه 1800 به‌کار گرفته شد. اولین تسمه‌های نقاله با چوب و چرم ساخته شده و با دست حرکت‌داده می‌شدند. در آن زمان، این قطعات عمدتاً در محیط‌های کشاورزی برای جابجایی آسان‌تر محصولات مورد استفاده قرار می‌گرفتند. پس از انقلاب صنعتی، تسمه‌های نقاله مکانیزه شدند و برای حرکت دادن آنها نیازی به نیروی انسانی نبود.

پس از این‌که «چارلز گودیر» در سال 1844 حق اختراع لاستیک ولکانیزه را به ثبت رساند، تسمه نقاله شاهد تغییر قابل توجه دیگری در توانایی تولید بود. لاستیک ولکانیز‌شده بادوام‌تر و در برابر حرارت مقاوم‌تر بود. تسمه‌های فولادی در سال 1902 به وجود آمدند و تسمه‌های نقاله زیرزمینی (underground conveyor belts) اندکی پس از آن در سال 1905 به وجود آمدند.

زمانی که «هنری فورد» در سال 1913 از سیستم نقاله در خط مونتاژ خود استفاده کرد، لاستیک نقاله توجه بیشتری را به خود جلب کرد. تغییرات و تحولات زیادی در آن زمان به وقوع پیوست. در سال 1970، اولین تسمه نقاله پلاستیکی ساخته شد.

2. حال

لاستیک نوار نقاله به‌طور مداوم در حال اصلاح، پیشرفت و طراحی مجدد است. همان‌طور که علم پیشرفت می‌کند، فناوری تولید به ‌راه‌های جدیدی برای بهبود عملکرد، ساختار و جنس لاستیک نوار نقاله دست می‌یابد.

در حال حاضر، بسیاری از صنایع از تسمه‌های نقاله مجهز به فناوری هوشمند استفاده می‌کنند که به تسمه اجازه می‌دهد با سایر بخش‌های خط تولید هماهنگ شود. تسمه نقاله هوشمند مجهز به قابلیت ارسال هشدار در هنگام نقص یا خرابی، تغییر سرعت براساس برنامه زمان‌بندی و شروع و توقف خودکار است.

علاوه بر این، در حال حاضر از لاستیک نوار نقاله سازگار با محیط زیست نیز به‌طور گسترده استفاده می‌شود. این تسمه‌ها قابل بازیافت هستند و کمترین آسیب را به محیط زیست وارد نمی‌کنند.

3. آینده لاستیک نوار نقاله

اگرچه فناوری هوشمند و سایر پیشرفت‌های مدرن تقریباً به‌طور قطع نقش مهمی در تکامل لاستیک نوار نقاله ایفا خواهند کرد، اما به نظر می‌رسد، انواع سنتی این لاستیک‌ها، جایگاه خود را حفظ می‌کنند. زیرا هر صنعتی نیاز و بودجه کافی برای پیاده‌سازی فناوری تسمه نقاله کامپیوتری را ندارد.

مزایای استفاده از لاستیک با‌کیفیت نقاله

مزایای لاستیک نوار نقاله تا حدود زیادی با مزایای خود نقاله در‌هم آمیخته است. به عبارت دیگر، بسیاری از مزایای سیستم نقاله، با به‌کارگیری انواع با‌کیفیت لاستیک نوار نقاله اعمال می‌شود.

ما در این‌جا برخی از مزایای به‌کارگیری انواع مناسب و با‌کیفیت این تسمه‌ها را برمی‌شماریم.

افزایش بهره‌وری خط تولید

فرقی نمی‌کند چه چیزی را با نقاله جابجا می‌کنید، استفاده از یک لاستیک باکیفیت به عنوان تسمه، می‌تواند اثر زیادی بر بهره‌وری کسب‌وکار شما داشته باشد. لاستیک‌های کم‌کیفیت، مرتبا پاره می‌شوند، ترک می‌خورند، از مسیر منحرف می‌شوند و…. . این مشکلات می‌تواند سبب توقف مداوم خط تولید و همچنین، آسیب احتمالی به محصولات شود. استفاده از یک لاستیک استاندارد و باکیفیت، کمک زیادی به بهره‌وری حداکثری سیستم نقاله می‌کند.

کاهش هزینه‌ها

استفاده از لاستیک‌های کم‌کیفیت، با طول عمر کمتر تسمه، همراه است. هر‌بار تعویض تسمه، مستلزم پرداخت هزینه است. علاوه بر این، در مدتی که تسمه تعویض می‌گردد، نقاله از خط تولید خارج می‌شود. این موضوع بر تولید خالص تاثیر گذاشته و درآمد را کاهش می‌دهد. تعویض لاستیک نوار نقاله، علاوه بر هزینه خرید، مشتمل بر هزینه‌های جانبی مانند اجرت کارگران و حمل‌و‌نقل نیز می‌گردد. یک تسمه کم‌کیفیت، می‌تواند بر سایر قطعات نقاله نیز تاثیر گذاشته و سبب خرابی زودهنگام آنها شود.

در مقابل، استفاده از انواع با‌کیفیت لاستیک نوار نقاله، تمام هزینه‌های فوق را کاهش می‌دهد. اگرچه یک لاستیک باکیفیت قیمت بیشتری دارد، اما با یک بار هزینه می‌توانید برای مدت طولانی از هزینه‌های اضافی جلوگیری کنید.

حفاظت از محصولات

خرابی و پارگی لاستیک نوار نقاله، می‌تواند سبب ریزش محصولات و آسیب به آنها شود. لاستیک نوار نقاله، باید یک بستر امن برای حمل دست‌آورد تولیدی شما باشد؛ در غیر این صورت، ممکن است متحمل ضررهای مالی زیادی گردید.

علاوه بر کیفیت مناسب، لازم است ساختار نوار نقاله نیز با محصولات سازگار باشد. برای مثال، استفاده از نوارهای نقاله با آج‌های درشت، در مواردی که احتمال لیزخوردن محصولات وجود دارد لازم است. علاوه بر این، اگر مسیر عبور محصولات به سمت بالا و یا پایین است، ساختار آج‌های لاستیک باید بر اساس مسیر تنظیم گردد. یک لاستیک نوار نقاله با‌کیفیت، علاوه بر جنس خوب، دارای ویژگی‌های مناسب برای محصول است.

ایمنی کارکنان

انواع کم‌کیفیت لاستیک نوار نقاله، می‌توانند سبب آسیب‌های احتمالی به کارکنان شوند. لبه‌های پاره‌شده تیز، سقوط محصولات و منحرف‌شدن لاستیک به چپ و راست، همگی ممکن است حوادث ناخواسته‌ای را برای کارکنان مشغول به کار در خط تولید ایجاد کنند.

کسب استانداردهای بهداشتی

لاستیک‌های کم‌کیفیت، خیلی سریع پاره شده و یا ترک می‌خورند. آلودگی در این ترک‌ها جمع شده و به‌مرور کیفیت محصولات را کاهش می‌دهد. در کارخانجات تولیدی مواد غذایی و بهداشتی، این آلودگی‌ها نفش مهمی در کیفیت و استنادارد محصول نهایی دارد. با این حال، در سایر صنایع نیز، کاهش استاندارد بهداشتی بی‌اهمیت نیست. باقی‌ماندن آلودگی در درزها و ترک‌ها، می‌تواند سلامت کارکنان را نیز به خطر بیندازد.

سخن آخر

لاستیک نوار نقاله، گذشته طولانی را پشت سر گذاشته و آینده درخشانی را پیش رو دارد. در حال حاضر، انواع مختلف این لاستیک‌ها، از مدرن تا سنتی، در خطوط تولید صنایع مختلف استفاده می‌شوند. استفاده از لاستیک‌های باکیفیت، نقش مهمی در کاهش هزینه‌ها، بهبود عملکرد، ایمنی و همچنین، حفاظت از محصولات دارد.

درج نظر